Sunday, 24 August 2014

Apa Terjadi di Colorado

Awal cuti musim panas 2014, aku pergi ke Denver, Colorado untuk bercuti musim panas. Duh.



Semester spring 2014 aku ambil 16 credit hours, agak banyak, 5 kelas kalau tak silap. Tapi alhamdulillah ringan jugalah subjek-subjek aku tu. Doable, scoreable. Memandangkan aku seorang je dalam KULN yang agak free (aku rasala), aku pun terimalah tawaran Ustaz H kalau aku nak jadi PD untuk kursus pra-perkahwinan. Memang hampir semua kerja-kerja yang sepatutnya dibuat secara berkumpulan, aku yang buat seorang. Terima kasih kepada Google for making everything possible nowadays, Google form yang memudahkan kerja pengumpulan data, dan yang memudahkan urusan untuk aku kongsi maklumat peserta dengan pihak penganjur. Okay dah macam blog post iklan Google pulak...

Pokoknya aku sibuk jugala dekat-dekat nak akhir semester. Tambah pula dengan masalah peribadi yang aku kira entah apa-apa tapi terjadi juga sebab certain things just can't wait. Maka kesimpulannya aku memang tak cukup tanah nak lari, tak cukup oxygen untuk bernafas dan tak cukup otak untuk berfikir dan agih kerja. Kenapa otak ada 2 hemisfera? Tak bolehke 3 ke, 4 ke ...huhu.


Usai kursus pra-perkahwinan tu, which ended tip top thanks to Mr. President KULN yang sanggup naik D.C., and to friends from Iowa, aku terus bertolak ke Denver esok harinya, pagi-pagi naik flight. Sebelum tu, sementara di D.C., aku melawat rumah sponsor aku. Melawat ada makna sebenarnya. Disebabkan maksud ziarah aku dikompromi, on the way nak pulang ke Buffalo (aku ambil flight dari Buffalo > Boston > Denver), aku demam. Dah lama aku tak demam, mungkin sebab malam lawatan itu hujan, lepas tu aku minum Nescafe panas. Tapi aku rasa musabab utama adalah sebab hati aku hancur waktu itu. Nak tahu serba-serbi cerita, scroll bawah bawah. Adala aku taip beberapa log yang berkaitan dengan hal ni. Untuk pengajaran bersama semata-mata.

Pokoknya...kembali kepada yang pokok:

Oh pokok...


Aku sampai ke Colorado, ke CSM (Colorado School of Mines) untuk lebih tepat, dalam keadaan masih demam. Dan sepanjang seminggu aku di sana, tiap-tiap pagi aku bangun bukan terkejut alarm, tapi sebab sakit tekak, hidung berhingus. Aku hembus hingus, keluar darah. Merah membara semangat waja pulak tu. Aku pun mulala fikir ho aku ada terminal illness, macam drama bersiri Korea gitu. Nanti kalau aku mati mesti orang yang hancurkan hati aku tu menyesal pastu dia berlari-lari dalam hujan sambil menangis. What the heck.

 Apa-apa pun ketidakupayaan badan aku tu telah mengganggu serba sedikit my escapism to the Midwest. Aku sempat pergi satu national park je: Roxborough State Park.


Ni je aku kasi tengok. Nak gambar lain, cari di Facebook :p
Oh ya apa terjadi di Colorado?


Setelah melihat keindahan alam ciptaan Tuhan di Roxborough, mestila aku nak tengok lagi dan lagi, di tempat lain pulak. Jadi adala kawan aku ni cadangkan aku pergi the Garden of the Gods. Aku Google, macam best. Okay set, book Zipcar di downtown Denver. Esoknya, aku bertolak ke Denver dengan kawan aku untuk lunch, lepas tu dia ditch aku (okay bukanlah ditch ditch, dia pergi kerja sebenarnya), maka aku pun merendek sekejap sebelum ambil Zipcar aku, lalu bertolak ke Colorado Springs, tempat state park berkenaan. Jauh jugak, satu jam lebih. But not a sweat cuz I love driving. Apatah lagi memandu di Colorado....fuh heaven babe, heaven! Cantik sungguh pemandangan sepanjang lebuh raya. Macam di Munich.

Tiba-tiba, sedang aku memandu dengan syiok, signal radio terganggu, ada bunyi buzzing gitu. Aku malas nak tukar stesen so aku layan jela buzzing tu. Tiba-tiba keluar suara dj ala-ala suara orang zaman 60-an. Bunyi suara macam serius je. Serau aku dalam kereta sorang-sorang. Lagi menyeraukan bila dj tu bagi amaran akan ada tornado. Holamangai.


Kat depan aku memang ada kilat kilat dah tadi tapi aku macam ignore je la. Manalah tahu kot-kot ibarat mendengar guruh di langit, air di tempayan dicurahkan. Eh.


Tiba-tiba, buzzing kali kedua. Dj bagi amaran yang sama. Dah 2x dj tu mention jugak tempat-tempat yang akan kena tornado ni tapi aku manala nak ambik pusing kat mana, aku sendiri pun tak tahu aku tengah drive di mana. Ke mana aku tahula. So I was thinking, Far, there is a fine line between being brave and being stupidly brave. Make a u-turn and go back to Denver. And so, I did. Pfft.

Jalan aku u-turn. In the middle of nowhere, CO.
 Alhamdulillah selamat sampai kembali ke downtown Denver. Yang buat bengkek tu...sampai downtown, hari cerah balik. Grrr. So please don't put your total trust on weather forcast. Trust your gut. Even though sometimes it can tell you stupid things. Or how about this, have 0.5 forecast and 0.5 gut, yeah, that sounds more acceptable.


Jadi esok pagi aku wanna try my luck again. Aku nak book Zipcar lagi sekali, nak pergi jugak Garden of the Gods. Tengah aku duk Google, tiba-tiba dapat satu panggila daripada nombor Rochester. Heh, apakah? Tak kenal pulak nombor tu. "I think you've left your purse in the car". Adoi Far...aku tertinggal dompet aku dalam kereta Zipcar yang aku sewa semalam. Dan boleh pulak aku tenang, tak sedar apa-apa. Mungkin korang pening, kalau dompet aku dalam kereta, macam mana aku survived pulang balik ke rumah kawan aku yang aku tumpang, daripada downtown Denver? Aha, traveler's tip #01: Simpanlah sedikit wang tunai dalam kocek atau poket.

Jadi, makanya, more reasons to go back downtown. Sampai di downtown, si pemanggil tadi janji jam 7 malam untuk jumpa dan pulangkan dompet aku sebab dia guna Zipcar tu dan akan pulangkan semula pada waktu yang dinyatakan di permulaan second line di atas. Yang menariknya, flight untuk aku pulang semula ke Buffalo adalah jam 10.30. Mestila aku perlu ada di lapangan terbang paling lewat pun satu jam sebelum. Jam 7...tak ada lagi. 7.10... ah sudah macam mana ni nanti nak kena balik rumah kawan balik dari downtown Denver makan masa 1 jam. Dari rumah kawan nak bertolak ke airport satu jam jugak. Mahu terkucil aku di situ. huhuh.


Tunggu punya tunggu...7.15 dia datang. Alhamdulillah dompet selamat, wanita putih berhati batu permata tu tak usik apa-apa pun. Sebagai hadiah, aku belanja dia kopi Caribou secawan. :)

Okay, I said my thanks to fate for an interesting day. But like I said, fate...it was created without no ears. Maka aku pun berjalan lajulah ke arah stesen bas Denver, tinggal lagi 2 jam or so to catch my flight. Sampai ke stesen...Ya Rabbi... TUTUP! Sebab ada keramaian apa tah. Sabauuuu je la. Mana aku nak cekau bas waktu-waktu hampir maghrib ni?

Aku buka data plan, google jadual bas, google itu google ini. Masyaallah brother, there's so many things one can google for haha. Pap, dapat...akan ada bas di perhentian fulan dan pada waktu fulan. Tapi sedang aku google macam mana nak ke tempat tu... waktu dah limiting, boleh pulak ada pak cik wartawan Kanada ni sembang dengan aku. Hadoiiii. Yang aku ni pulak bukan jenis yang suka rudely end a conversation, jadi aku pun layan la dia. Facepalm. 

Nasib baik bas dia datang. Dan pada waktu yang sama, aku dah terlepas bas aku. Ok.

Dalam keadaan kelam kabut kelicau, there's no other way but to make an emergency call to my working friend, which hopefully has ended his work. Bila aku terangkan kat dia situasi aku dalam keadaan, dia pulak yang gabra lebih haha. A caring dude he is (please don't get carried away after reading that statement).

Alhamdulillah dengan kelajuan maksima 2 buah kenderaan, satu kereta daripada Denver pulang ke Mines, satu lagi, dari Mines ke airport, selamat sampai ke lapangan terbang, 10 minit sebelum gate dibuka, tanpa ada barang yang tertinggal, waima beg aku perlu diselongkar sebab aku bawa pisau lipat (walau dah banyakkkk kali naik kapal terbang, aku masih tak register what I can and cannot bring with me in a flight).

Sampai ke Buffalo pada hening pagi Ahad. Alhamdulillah. Demam aku sembuh on the dot. Mungkin aku rindu Buffalo? Nehh tak kot. Mungkin hati dah separuh sembuh? Mungkin mungkin.

Alhamdulillah. Tadabbur alam. Perjalanan ke Colorado adalah satu rehat untuk minda dan hati. Walaupun aku bawa juga komputer riba aku haha, tapi what meant the most was to see my friend there, to seek his thoughts and to listen to his advice, and to see the mountains because I do miss one, and I cannot find one here in Buffalo. There are hills, but overall, the clear blue, sometimes grey, skies conquer the view. 

Kalau aku bisa upload segala apa yang terjadi di Colorado, seperti yang mata ini lihat, aku nak buat. Sebab narration aku ni mungkin tak mencapai maksud. Sekadar berkongsi pengalaman. Pengalaman seorang hipster musafir.

No comments:

Post a Comment